Húsérlelő hűtőszekrények
Száraz érlelés – "dry aging" – az évszázados módszer és a modern techonlógia találkozása
Az igazi ínyenc száraz érlelésű hús elkészítése a megfelelő alapanyag kiválasztásával kezdődik. Nem érdemes tömegnövelt, ipari „termelésű” húsokat választani, igyekezzünk megfelelő, háztáji jellegű alapanyagot felkutatni. A száraz érlelés leggyakoribb sztárja a marhahús, a séfek jól tudják, hogy ezzel a technológiával tökéletes steak-et lehet készíteni. Természetesen nem csak a marhahús alkalmas erre az eljárásra, nyugodtan lehet sertéssel, vaddal vagy báránnyal is dolgozni, sőt akár előkészített delikát termékek, szalámi, kolbász és sajtok érlelésére is alkalmas lehet a technológia. A húsnál fontos a megfelelő márványozottság és a jó minőségű zsírréteg. Mivel az érlelés átlagos 4 hete alatt az alapanyag sokat veszít a nedvességéből, a mérete jóval kisebb lesz, ezért apróbb húsdarabok nem igazán alkalmasak erre az eljárásra. A folyamat közben a hús külső rétege száraz lesz, ezt felhasználás előtt le kell vágni. Az érlelés hetei alatt a termék tömegének akár egyharmadát is elveszítheti – ez az arány jelentősen javul a húsérlelő szekrények használatával. Ezekben a készülékekben a száraz érlelés során keletkező normál súlyveszteség akár 8%-ra is csökkenhet, ami hatalmas gazdasági előnyt biztosít.A húsérlelő szekrényekkel a szárazérlelési technológia szinte gyerekjáték, a hús érlelési folyamata teljesen szabályozott körülmények között megy végbe. Kis alapismerettel és a modern technológia segítségével könnyedén lehet Ön is a száraz érlelés mestere. A szekrények méretétől függően a készülékek a profi vendéglátásban vagy akár otthon is használhatóak.
Az üvegajtók biztosítják, hogy a hús érésének folyamata a készülék kinyitása nélkül is pontosan követhető legyen, a LED fény pedig igazán étvágygerjesztővé varázsolja a látványt. A szabályozott hőmérséklet, az UVC technológiás fertőtlenítő rendszer, valamint a sótéglák alkalmazása lehetővé teszi az érlelés tökéletes lezajlását. A hús érett ízű és intenzív aromájú lesz a folyamat végén.
Legyen Ön is igazi gourmet és próbálja ki a szárazérlelési technológiát. Higgye el, az éttermébe, az üzletébe vagy akár az otthonába érkező vendégek értékelni fogják az igazán porhanyós, különleges ízvilágú, egyedi húsételeket.