Vízlágyítók
A kemény víz a mindennapokban költséges problémákat és kellemetlen kísérőjelenségeket okozhat a konyhákban, vendéglátó egységekben, szállodákban, háztartásokban. A vízkő kialakulásának megelőzése, ezáltal a karbantartási költségek és tisztítószerek mennyiségének csökkentése érdekében szinte elengedhetetlen a vízlágyító berendezések alkalmazása. A kemény víz okozta vízkő rontja a vízhálózathoz csatlakoztatott berendezések teljesítményét, meghibásodáshoz és akár a garancia elvesztéséhez vezethet.
A vízlágyítók felhasználási területe igen széleskörű. Használatuk abban az esetben ajánlott, ha nincs központi, vagy meglévő vízlágyító a rendszerben. Kifejezetten szükséges telepítésük mosogatógépek, kávégépek, jéggépek vagy gőzpárolók mellé. Ajánljuk őket nagy- és kiskonyháknak, kávézóknak, pizzériáknak, éttermeknek, szállodáknak és kórházaknak is.
A vízlágyítókat működtetésük alapján két csoportra bonthatjuk: léteznek manuális és automata vízlágyítók.
A vízlágyító berendezés működésének az az alapja, hogy a lágyítandó víz egy erős kationos műgyanta anyagú ioncserélő oszlopon áramlik keresztül, ahol a vízben oldott kalcium és magnézium ionok nátrium ionokra cserélődnek. Így a lágyított víz már nem tartalmaz maradó keménységet okozó ionokat, sókat. Ez a folyamat egészen addig működik megfelelően, amíg a műgyanta aktív csoportjain nátrium van. Amennyiben a műgyanta megtelik magnézium és kalcium ionokkal, akkor a gyantánkat lemerültnek tekinthetjük. Ebből kifolyólag a műgyanta regenerálását bizonyos időközönként el kell végezni.